Heaven on earth

RÄttfrÀlst kvinna med brokigt förflutet bloggar om det som faller mig in.

PĂ„skuppropet
0 kommentarer, skriv en!

Posted by Paula in Dagbok (mĂ„ndag april 25, 2011 at 9:57 e m)
permalÀnk |

Det största med denna dag har varit PÄskuppror mot utförsÀkringarna. Uppslutningen i Uppsala blev stor, och arrangörerna lade upp det bra med start i fallberÀttelser dÄ knappt ett öga kan ha varit torrt (inte mina iaf) och fortsatte sedan med mer jÀvlar anamma och kÀmparanda. HÀr Àr en litet klipp frÄn Tv4 Nyheter (dÀr ni kan skymta mig och R sittande pÄ marken framför folkmassan, Àven Lovisa ses en stund):

Som bakgrund kan jag berĂ€tta att jag sjĂ€lv blev sjukpensionĂ€r pĂ„ 75%  precis innan förĂ€ndringarna trĂ€dde i kraft. Gudskelov. Jag tackade nĂ€stan nej till det – för jag vill ju, som alla andra, komma tillbaks till arbete – men tackade ja dĂ„ det gick upp för mig att OM jag skulle bli friskare (dvs det kommer nya framgĂ„ngsrika behandlingar för MS-sjuka), dĂ„ kan jag berĂ€tta det för F-kassan som utreder om det stĂ€mmer och sedan kanske bryta sjukersĂ€ttningen. SjukersĂ€ttningen ska ocksĂ„ omprövas var tredje Ă„r, sĂ„ Ă€ven om det kan bli för all framtid, sĂ„ behöver det inte blir det. DĂ€r föll alltsĂ„ en av de vanliga missuppfattningarna jag haft och stött pĂ„ under de senare Ă„ren.

Andra missuppfattningar som jag stött pĂ„ och som jag ser i kommentarer till artiklar om utförsĂ€kringarna och PĂ„skupproret Ă€r att ”Om man blir utförsĂ€krad, fĂ„r man försörjningsstöd i form av socialbidrag”

De som tror detta lever visst fortfarande i förestÀllningen att vi lever i ett vÀlfÀrdssamhÀlle. Det gör vi inte. Det har sjunkit likt skeppet Vasa. VÀldigt hastigt och för en del uppenbarligen överaskande.

Socialbidrag har aldrig varit enkelt att fĂ„. Är du egen företagare eller Ă€ger nĂ„gonting – vad som helst – som kan omsĂ€ttas i pengar, har du ingen rĂ€tt till socialbidrag. Detta gĂ€ller ÄVEN om du (eller banken) Ă€ger ditt boende och behöver bo i lĂ€genheten/huset och inte kan flytta till hyresrĂ€tt (eftersom du inte kan fĂ„ ett kontrakt pĂ„ en sĂ„dan utan att ha en inkomst). Om du Ă€ger en bil och behöver den för att du inte kan gĂ„ eller ta dig fram pĂ„ annat sĂ€tt har du inte heller rĂ€tt till försörjningsstöd. Ev kan det göras ett undantag för detta, jag vet inte – men jag vet att en bil du behöver för att förtjĂ€na till ditt uppehĂ€lle undantas. Egen företagare Ă€r du nog inte lĂ€ngre om du varit lĂ„ngtidssjukskriven, men har du varit det, kan du ha fĂ„tt din SGI nollad. Det innebĂ€r att du inte fĂ„r ett nickel frĂ„n FörsĂ€kringskassan. Även om du arbetat och skattat i aldrig sĂ„ mĂ„nga Ă„r och dĂ€rigenom hela tiden betalt din sjukförsĂ€kringspremie innan sjukdomen slog till.

Detta Ă€r bara nĂ„gra av reglerna som funnits lĂ€nge och som inte anpassats till att tusentals mĂ€nniskor genom sjukförsĂ€kringsreformen mist sin inkomst helt utan möjlighet att göra nĂ„got Ă„t det. SjĂ€lvklart ska inte folk som har massor med tillgĂ„ngar och pengar pĂ„ banken ha rĂ€tt till socialbidrag, men att bli tvungen att sĂ€lja sitt boende, kanske den enda trygghet man har i en sĂ„dan hĂ€r situation, och flytta ut pĂ„ gatan – kĂ€nns ju inte riktigt som ett alternativ NĂ„gra kanske minns den gĂ„gna, mycket lĂ„nga och mycket kalla vintern?

Sjuka, vuxna mÀnniskor har tvingats flytta till sina gamla förÀldrar, till sina vuxna barn eller till medkÀnnande vÀnner, bort frÄn all mÀnniskovÀrdighet.

De hjĂ€rtlösa mĂ€nniskor som fnyser Ă„t utförsĂ€kringsproblemet verkar inte inse att det faktiskt Ă€r SJUKA mĂ€nniskor den hĂ€r frĂ„gan berör.  MĂ€nniskor som Ă€r sjuka pĂ„ riktigt i olika sjukdomar. LĂ„ngtidssjukskrivning Ă€r i sig knĂ€ckande och Ă€ven om det inte ”bara” Ă€r för psykiska diagnoser Ă€r de flesta vid laget för utförsĂ€kring sĂ„ knĂ€ckta att det i princip Ă€r omöjligt för dem att utan hjĂ€lp hantera kontakter med vĂ„rden och med myndigheter som FörsĂ€kringskassa och Arbetsförmedling. Det Ă€r nĂ€mligen inte lĂ€tt att stĂ„ngas med myndigheter och vĂ„rd, det vet jag Ă€ven om det slapp gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som till utförsĂ€kring för mig.

Jag tycker reformens syfte Ă€r helt rĂ€tt, jag saknade under hela min sjukskrivning de rehabiliteringsĂ„tgĂ€rder som det pratades om, men som jag aldrig sĂ„g röken av. Men det som det fokuserats mest pĂ„ Ă€r inte de sjuka och deras vĂ€g tillbaks till ett friskt liv och arbete, utan pĂ„ att sĂ€tta dit fuskare. Nu har det tydligt visat sig (iom projektet arbetslivsintroducering) att bara nĂ„gon promille av de lĂ„ngtidssjuka KANSKE Ă€r fuskare (men egentligen troligare inte fĂ„tt de rĂ€tta rehabiliteringsĂ„tgĂ€rderna eller adekvat vĂ„rd) – kanske kan vi fĂ„ slippa snacket om fuskare i sjukförsĂ€kringen? (TyvĂ€rr tycks den pdf som lĂ„g utlagd pĂ„ nĂ€tet, en utvĂ€rdering frĂ„n FörsĂ€kringskassan och Arbetsförmedlingen över projektet Arbetslivsintroduktion, ha tagits ner och jag har inte sparat den pĂ„ min dator, sĂ„ jag kan inte lĂ€nka till den :( )

Jag Àr ju av den fasta tron att om nÄgra alls fuskar i FörsÀkringskassans system sÄ Àr det faktiskt de arbetande friska, (ofta höginkomsttagare), som fuskar med förÀldraförsÀkringen. TÀnk pÄ det, ni friskingar som tar ledigt en dag hÀr och dÀr genom att vabba utan att barnen Àr sjuka, kanske t om lÄter dem gÄ till dagis/skola!

No comments for PĂ„skuppropet »

Inga kommentarer Ànnu.

Kommentera

(mÄste anges)

(required but not published)

RSS för kommentarer till det hÀr inlÀgget. TrackBack URI