Rackarns Råttor

Rackarns oroligt

juli 28th, 2011

Jag har en sån där butiksback som råttorna brukar husera i i råttrummet som de vill, men när någon blir sjuk brukar jag ställa den i soffan, inreda den med mjuka rena handdukar och fräsch toalåda för att hålla dem i en lite mindre bakteriestinn miljö än buren och ha den närmast mig där jag är. Hålla lite tätare koll.

Det var i mina mått ganska länge sedan backen fick agera sjukstuga nu, men nu är den proppad, känns det som. Det är inte alls roligt när sjukstugan har innevånare – och just nu bor Polly Pocket i den och även d’Avola.

Polly Pockets cancerknöl på sidan av magen, antagligen en juvertumör, har blivit jättestor, men hon har hela tiden varit pigg och fräsch hängt med på aktiviteter, ätit och druckit bra. Veterinären gav mig ett bra pris för operation och avgjorde att hon var i utmärkt skick för operation, men när jag kommit till beslutet att den skulle genomföras – hade hon fått en knöl till 🙁

Denna satt mer illa, på framsidan av halsen, där de stora blodkärlen, lymfkörtlar och viktiga kroppsvägar sitter. Det är riktigt riskabelt att genomföra operationer i det området och veterinärer brukar sällan vilja ge sig på det. Då tog jag beslutet att hon får tuffa på tills jag ser att hon inte vill mer eller tills någon av knölarna hindrar hennes framfart. Trots att den första knölen är riktigt stor nu, så hindrar den henne inte alls och hon är fortfarande i gott hull och väldigt social både med mig och kompisarna.

Halsknölen däremot fick en ful stor fläck på ytan för knappt en vecka sedan, som fick mig att tänka på den hudcancer som förra pojkvännens katt hade. Väldigt otrevlig. Det var dock helt och inte sprucket, men jag väntade mig att det bara var en tidsfråga. Mycket riktigt – för ett par dagar sedan hade den spruckit. Man brukar använda bactrim till varande bölder och sår, så jag tänkte att ”jag testar!” – det är det eller döden på en gång, i det läget har man ju liksom inget att förlora.

Spruckna cancerknölar brukar inte läka, inte ens få skorpa på sig – men jag tror faktiskt att bactrimen funkar, för Pollys sår ser jättefint ut!? Det är nu nästan helt varfritt och jag kokar ur det en gång/dag med 3%-ig väteperoxid. Idag beställde jag tid veterinärtid för undersökning och antingen operation eller avlivning – vi ska dit på tisdag och jag är väldigt hoppfull, kanske mer än jag borde vara.

Kanske får då också d’Avola hänga med om hennes hängighet inte givit med sig. Det är bara några dagar sedan hon fyllde två, och då jag märkte att hon var rätt burrig, även om hon hängde med de andra ut på rastning och sprang om kring med god fart.

d’Avola har ju rosslat till och från under nästan halva sitt liv, men inte värre än att en kombokur (Baytril+Vibranord) med antibiotika hjälpt varje gång. Men nu var hon som sagt burrig och bara på ett par dagar har hon magrat av betänkligt men visar inga tecken till rossel.

Hon sitter i sjukstugan för observation och extra näringsrik mat med nötter och blåbärsavokadovälling med äggula i och ännu en antibiotikakur, men henne har jag faktiskt en rätt dålig känsla om. Det känns som om det är samma åkomma som Hasselblad ganska långsamt dog av; ett adenom på hypofysen. Hon är kraftlös på samma sätt som han var och dåsig, men i övrigt inga som helst sjukdomssymptom. Hon äter bra och reagerar på tilltal och njuter av kel. Kraftlösheten sitter i hela råttan, så det är ingen bakbenssvaghet som gör sig påmind, när hon väl går, går hon helt normalt.

Fast just nu ligger hon och Polly som yin och yang i sjukstugan och blir extra älskade. Håll tummarna för mina flickor! Om de faller ifrån nu, blir Bäbis, Penny och Rut ensamma vuxna råttor bland idel ungdomar och barn i flocken, det känns inte helt bra, tycker jag.

One Response to “Rackarns oroligt”

  1. Rackarns Råttor » Blog Archive » Häck Väck Vällingsäck!

    […] Penntroll inte är kry, gläds jag över att Polly Pocket ser ut att klara sin rehabilitering efter tisdagens operation […]

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License