Rackarns Råttor

Jaha – det är spännande nästan jämt *teatralisk suck*

Ja, livet med råttor blir aldrig tråkigt. Som när jag för ett par dagar sedan PLÖTSLIGT lade ögonen på Bast och insåg att hon var dräktig. Jättetjock och tuttarna lite mörka och väldigt synbara… Då tänkte jag att ”hon föder vilken sekund som helst!”, rusade upp på vinden och grävde fram ännu en liten bur att använda som BB-bur. Jag fixade till den och Bast flyttade in. Hon tillbringade ett par dagar i lugn och ro och bara chillade, verkade lite låg, så som honor kan vara när man sätter dem ensamma innan förlossning. Av den anledningen sätter jag dem sällan i egen bur förrän dagen innan BF. Nu visste jag dock inte när BF skulle vara. Jag hade först total blackout om när parningen kunde ha skett, och eftersom min sjukdom (MS) ger mig stora minnesproblem brukar jag vara noga med att anteckna. Denna gång hade jag visst glömt det också, för jag hittade inga anteckningar. Det i sig fick sin förklaring imorse, då vännen Lina sms:ade mig ett svar på det sms som jag skickade henne inatt där jag talade om nyheten att det dumpit ner en tjuvparningskull om 14 välskapta små bebisar under tidiga kvällen. Hon frågade om jag visste vem pappan var.

Jag; ”Att döma av kullstorleken är det Riddarsporre
Lina: ”Ja, han var väl ute på äventyr för ett tag sedan!”

WHAT! Visste hon det? Kom hon ihåg?!

Jag hade under mina två-tre dagars funderingar och försök att trigga igång mitt minne fått ett synminne hur jag stängt buren slarvigt, så att det ena hörnet på Lagos-burens lucka var öppet och hunnit räkna ut så mycket som att ingen av de stora hanarna kunde ha tagit sig ut utan att luckan gått upp helt, alltså var de mest sannolika hanarna Mubarak och Riddarsporre. Jag upptäckte den halvöppna luckan snabbt, hade bara hunnit fylla på matskål innan jag återvände till råttrummet igen och jag mindes ganska vagt hur jag kontrollerat de två honor som hunnit ut sedan jag öppnat honornas bur för rastning, det var bara Bast och Bästis, om någon av dem såg påsatt ut. Och jo, Bast såg påsatt ut. Jag hoppades dock att det skulle gått så snabbt att det inte hunnit ta.

Precis då ringde det på dörren och Lina kom på besök. Jag berättade vad som hänt och sedan glömde jag uppenbarligen bort alltihop, även att anteckna. Men Lina kom ihåg. Att det var Riddarsporre som varit ute.

En planerad parning mellan vuxna råttor kan ta lång tid. Uppenbarligen inte en tjuvparning mellan unga råttor. Den kan gå på under fem minuter. Bast var visserligen störst av systrarna i kullen och vägde redan över 300 gr, men var vid tillfället bara nästan 4 månader gammal (född 2011-02-08). Och Riddis hade flyttat till mig för bara en månad sedan och var ännu yngre (född 2011-04-12).

Nu känns det faktiskt riktigt bra. Den här parningen hade jag aldrig kunnat planera, för när Riddis kommer upp i en ålder som jag skulle kunna använda honom som avelshane, då är Bast för gammal för att bli mamma till hans ungar. Dessutom skulle jag nog aldrig ha fått för mig att använda en PEW (pink-eyed-white), som Bast är,  i aveln. Men de är en jättebra match; han är snabb, pigg och mycket social, hon är lugn, lite sävlig och cool – inte supersocial, men absolut inte heller skygg. De kompletterar med andra ord varandra perfekt temperamentsmässigt. Dessutom är han rexad och hon slät, så ungarna slipper t o m bli dubbelrexade 😀

Nu hoppas jag bara att Riddis klarar sin ”pubertet” utan problem, då blir han den perfekta avelshanen i framtiden. Men just den här parningen skulle kunna bli en som gör mig rent religiös; ment to be, ett Guds verk! Det kommer visa sig med tiden.

Nu finns alltså ytterligare 14 ungar här (om ingen dött sedan förlossningen igår – jag har inte tittat till dem än) att intresseanmäla på. Leveransklara fr om den 17 augusti. Läs de översta menyvalen i vänstermenyn noga innan ni kontaktar mig på info(a)rackarns.se. glöm inte att byta ut (a) mot @.

Kullen får namntema ”Bimbo” och kommer få namn som BlondinBella, Kizzie, Bingo (Rimér), fyll gärna på med namn!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License