Rackarns Råttor

Minns inte om det var här, på Facebook eller r8forumet jag skrev det, men det var nog bara max en månad sedan jag satt och funderade på att jag har så många gamlingar i burarna nu, så att mina flockar kommer bli ganska rejält decimerade inom snar framtid. Sedan dess visade det sig att Perrys problem inte enbart var ålderproblem, utan även en urinvägsinfektion och när jag kom på det var det för sent för behandling. Jag försökte förstås, men det hann inte hjälpa innan han dog den 13e september.  I förrgår 2/10 hittade jag Olydias Staten Island aka Illis i buren, stilla insomnad i sömnen. Idag bar det iväg med Celeb till veterinär – ögonspecialist, faktiskt. Tyvärr var även det försent även för honom, precis som jag misstänkt. Han fick somna in, vilket känns bra, eftersom veterinärerna var rörande eniga om att när hornhinnan skadas gör det ONT.

Så här såg ögat ut innan vi åkte hemifrån

Så här såg ögat ut innan vi åkte hemifrån

Eftersom det som drabbat honom inte är så vanligt och ingen av dem hade sett det förut, frågade de försiktigt efter att jag sagt att jag ville att han skulle få somna in, om de fick titta lite närmare på ögat, då det inte längre skulle vara  plågsamt för honom. Jag sa självklart ja, jag vill ju att veterinärer ska lära sig mer liksom jag själv vill lära mig mer. Eftersom jag skulle få vänta 1½ tim på bussen tillbaks till Knivsta, bad jag att få vara med, vilket jag fick. Även om besöket blev väldigt sorgligt och det nästan känns som om hjärtat slitits ur kroppen på mig, var det också väldigt nyttigt för oss allihop, både den ordinarie veterinären Marianne Tornvall som övertygade mig om sitt kunnande på råtta (inte som det veritabla skämtet Ywon Rochat – självutnämnd ’råttexpert’ som jag har NOLL tillit till), och ögonspecialisten, som ju inte kan råtta tidigare, men som kan ögon – och för mig själv.

Jag hade berättat att mitt huvudsyfte med besöket var att lära mig mer, eftersom mina köpare ju ringer till mig när de får problem och min vanliga veterinär är rar men inte så kunnig på just råtta. Annars hade jag kunnat åka till vilken veterinär som helst och låtit honomm somna in för en tredjedel av pengarna. Jag var ju redan då jag åkte dit ganska övertygad om att Celeb inte skulle komma med hem igen.

Jag kunde berätta en hel del om råttor och om nakengenen, som de inte visste förut, och Marianne Tornvall sa att det varit ett väldigt lärorikt besök för henne också, inte BARA för att de fick undersöka Celebs öga, och ville gärna att jag skulle komma tillbaks så att vi kunde slå våra kloka huvuden ihop *smickrad*.

Jag har tidigare delat med mig av mina erfarenheter just kring när råttor får problem med ögonen; nämligen att veterinärerna inte gör något. De vet helt enkelt inte vad de ska göra.

Nu fick jag lite tips av ögonspecialisten Eva Hertil;
Om din råtta får en vit prick i ögat, ögat svullnar eller blir toppigt; sök GENAST upp veterinär! Ju fortare behandling kan sättas in desto större chans att det är någon idé med den. Ögat är verkligen färskvara och en skada i det riskerar att förvärras väldigt fort (men kan också läka väldigt fort). Detta gäller även då din råtta får som en ”dimma” i ögat, det kan finnas många olika orsaker till det, bl a en infektion, men även andra orsaker som bör undersökas. Befinner du och råttan er i Uppsala/stockholm eller någorlunda i närheten, gå till Eva Hertil eller annan specialist på ögon. De har speciella instrument och kan se mycket bättre var i ögat skadan sitter och hur allvarligt det kan tänkas vara. Man bör ju kunna ta reda på var hon jobbar när det inte är tisdag…

Celebs problem var att hans hornhinna lossnade partiellt, först på vänsterögat, sedan, när det till synes läkts, även på högerögat. Igår kväll såg det ut som om högerögats hornhinna hade lossnat nästan helt (det var nog inte hornhinnan, utan ett lager av den eller en cellansamling, för om den lossnat helt skulle ögat ha runnit ut) och dessutom började vänsterögat krångla igen och se trasigt ut.

Ordentlig undersökning efter dödens inträde, då det inte längre kunde vara plågsamt.

Ordentlig undersökning efter dödens inträde, då det inte längre kunde vara plågsamt.

Lite tur i oturen var det, att min vanliga veterinär har stängt imorse för att iordningsställa sina nya lokaler, varför jag ringde till Mälarens smådjur, och att det var just Marianne Tornvall som lyfte på luren OCH det dessutom var tisdag, den dag som de nyligen (start i september) fått förstärkning av ögonspecialist. Jag tog tokledigt från jobbet och gav mig iväg.

Det tog faktiskt bara 20 min att komma dit från uppsala, även om kommunikationerna var sämre på hemvägen (fr a eftersom klinikens klocka gick 10 min efter, så att jag missade bussen när de 1½ timmen gått), så det är HELT görligt att åka dit från Uppsala även utan bil.

Jag kände mig väl och respektfullt bemött och trygg. De var väldigt rara, det kändes verkligen att de har en genuin känsla för djuren. Rekommenderas!

Besöket kostade över 1300, varav 750 var specialistarvode och jag dessutom hade Perry och Illis med för kremering.

Nu är där bara sex råttor kvar i hanflocken. Så få har jag inte haft sedan jag började föda upp.

4 Responses to “Med gamla råttor blir det sorgliga tider”

 1. Lotta

  Kul att få ett så trevligt bemötande, är ju inte alltid man får det. Samt att ni alla tre kunde ha ”nytta” utav varandra.
  Få hanar i flocken går väl att ”fixa” ;p Finns det nån speciell uppfödare du vill åka till och kolla på lite bäbisar hänger jag mer än gärna med! Vill gärna ha fler småpojkar! =D Litar på att alla dem som lämnat dig har gjort det på det bästa sättet som du kunnat ge dem. Kram

 2. matten Paula

  Nej, Lotta, även om det känns konstigt är jag inne på att dra ner lite grann på råttantalet. Jag måste hitta bättre sätt i nya lägenheten att ha råttor – den är om möjligt sämre än den gamla ur burstädningssynpunkt. Det hela måste anpassas till min ork, så gott det går. Så några nya hanar är inte aktuellt i nuläget – som det ser ut än så länge är ändå 4 av de sex mycket väl lämpade för avel i framtiden. En (Prins Hatt) kvalar än så länge inte in, och Tokfrans är kastrerad 🙂 Det betyder att jag ändå, trots att de är få, har kanske till och med fler än någon gång förut samtidigt till avel 🙂

 3. Lotte

  MYCKET spännande!
  Vad är ”kraven” för att platsa som avelshane i dina ögon? Undrar bara lite smått *nyfiken*.

 4. matten Paula

  Att man är trygg, glad, frisk, tar väl hand om flocknykomlingar och klarar de ’kritiska perioderna’ utan anmärkning 🙂

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License