Rackarns Råttor

Jag är så duktig att uppdatera på Facebook och i viss mån även på r8forum att jag glömmer uppdatera här på hemsidan. Se också Till Salu, som jag uppdaterar i takt med att jag säljer ungarna. Inga tingningar är spikade förrän jag träffat intressenten i fråga, vilket innebär att ungar som varit vikta åt någon kan komma ut som till salu igen.

Den 29 maj lyckades Tokfrans rymma ur sin bur då honorna var ute. Nyburen har en liten draglucka på båda de stora luckorna mitt fram. Jag hade inte sett någon vits med dem, knappt ens lagt märke till dem, men nu kom lille Tokfrans på precis vad de kunde användas till! Rymning! Jag kollade naturligtvis igenom alla honorna och kunde genast konstatera att det nog inte var någon större fara med någon av honorna förutom d’Avola, som dagen till ära löpte och ev även hade rester av en plugg i muttan (honan får en vaxplugg efter en lyckad parning, för att hålla spemierna på plats tillräckligt länge för att äggen skall befruktas. Den brukar dock ramla ut rätt så snart). Jag höll koll på deras vikter i ungefär 1½ vecka, då jag pustade ut och trodde att ingen var dräktig, flera av dem hade gått ner i vikt, medan resten stått still eller bara gått upp några få gram.  Så jag slappnade av. Tills jag två eller tre dagar innan beräknad förlossning plötsligt såg att d’Avola såg misstänkt tjock ut. Det blev återigen vågen för henne och nu hade hon gått upp rejält. Sedan parningsdagen 97 gram! Hon fick genast flytta in i BB-buren, förstås, och i söndags pluppade hon ut 13 st småttingar, som innan kvällen var slut var välmatade och väldigt fina :).

De är 5 honor och 8 hanar, och eftersom Tokfrans bakgrund är okänd är den enda säkra färgen i kullen svart. Om några dagar kommer jag se mer, om det finns andra färger eller skiftningar i det svarta. Det bör finnas teckningar, mest troligt european berkshire och irish <3.

Det här är alltså inte drömparningen. Tokfrans kan du läsa om i posten innan denna, och d’Avola började tokbarbera sig mitt under en period då jag försökte göra planerade parningar med henne. Hon är min vackraste råtta när hon har päls, men barbering är ett stressymptom och enligt min erfarenhet mycket ärftligt. Detta är dock något som det ses olika på av olika uppfödare, bl a verkar man inte bry sig om barbering alls när man avelsplanerar bland finska uppfödare.

Dock är d’Avola en väldigt trevlig och mysig råtta, social, kelig, nyfiken och ‘med’. Vad gäller Tokfrans knäppighet, kan man ju inte riktigt veta om den är något han ärft, eller om det beror på miljö. Det jag vet om honom är (än så länge) att han är köpt på zoobutik, har levt som ensamråtta åtminstone 4 månader och inte hanterats av sin ägare. En vän till dåvarande ägaren konfiskerade honom helt sonika och annonserade efter en bättre och mer råttkunnig ägare på Blocket. Jag nappade och sedan dess har jag försökt introducera honom utan framgång i min hanflock. Nu är han kastrerad med hopp om att han ska gå att introducera antingen i han- eller i honburen när hormonerna lämnat kroppen, men hann ju som synes yngla av sig i väntrummet till den där kastraktionen…

Tokfrans är supercharmig och väldigt kommunikativ och trots att han är rätt spänd av sig ändå lätthanterlig. Han har alltså inte problem med människor, bara med andra råttor. Och efter att ha tittat på Tokfrans kroppsspråk (jag vill poängtera att detta är en gissning från min sida, för som jag nyss skrev är det omöjligt att veta)  undrar jag om inte det mesta av hans sociala störning kommer sig av ensamliv i kombination med att han nyss kommit i puberteten vid omplaceringen till mig. Han blev skitglad vid åsynen av andra råttor, men kunde inte lista ut hur han skulle bete sig. Jag ska ringa Haninge Zoo, som Tokfrans kommer ifrån, och höra om jag kan få mer info om hans bakgrund.

Anyways, jag tror att det finns god chans att ungarna kan bli riktigt trevliga av den här föräldrakombinationen. Som tur är brukar de ju präglas mycket av sin mamma de första veckorna och ungar i det här hemmet blir väldigt mycket hanterade. Jag säljer dem främst till sällskap, men det kan hända att jag gör undantag för uppfödare som jag vet är erfarna nog att veta att de tar en risk om de använder ungarna i sin avel, och vad det  innebär. Jo just det, alla ungarna kommer vara toppörade dumbobärare, under förutsättning att d’Avola inte har något dumbo i stammen lååångt bak.

4 Responses to “Tjuvparning mellan Rackarns d’Avola och Pancho/Tokfrans=13 Prinsar och prinsessor!”

 1. Jessica

  Hej Paula!
  Först och främst måste jag berömma dig till din jättefina sida! 🙂 Jättefint jobbat med den!! 😀

  Jag har två underbara killar silvriga toppörade. dom är med mig överallt. jättetama och mysiga. tycker om att ligga och sova på varsin axel 🙂 hihi

  Jag ska flytta från mitt ex nu i augusti och vill ha två små tjejer till nya lägenheten.
  Är väldigt intresserad av rex, naken och dumbo. hellst inga röda ögon, men det är ok dock.

  Jag är djurvän i grund och botten. Jag är dock allergisk men råttor är inga problem (TACK GODE GUD för det)
  Avgudar dom små liven. har varit på jakt efter en GP (jättepåsråtta) men det finns ingen uppfödare i hela sverige, då får man importera oh det känns inte riktigt rätt för råttans skull… så det är numer uteslutet.

  men har du några små tjejer till mig så skulle det uppskattas!
  Jag bor själv i värmland. kan vara bra att veta. 🙂

  svar uppskattas varmt till meinthemirror@msn.com

  ha en trevlig helg!!

  MVH Jessica

 2. matten Paula

  Hej Jessica!
  Maila mig på min mailadress info(a)rackarns.se istället och berätta lite mer om dig själv, hur du och dina råttor kommer bo och om du har andra djur. I denna kull finns inga honor kvar, bara hanar.

 3. Paula

  Jessica har inte hört av sig Vilket dock inte spelar någon roll för mig, eftersom jag inte hade några honor kvar och antagligen inte skulle ha sålt till henne ändå, pg a hennes önskan om naket. Jag föder absolut inte upp naket och att stödja sådan uppfödning anser jag vara oseriöst.

 4. Rackarns Råttor » Blog Archive » Veckans råtta v 14; Rackarns d’Avola

  […] Nå, d’Avola tog saken i egna händer då Tokfrans kom på hur man rymmer ur den buren han bodde i i början när han kom till mig. Resultatet blev den underbara Prinsar & Prinsessor-kullen som föddes samma helg som Prinsessbröllopet stod. De är mycket sköna och lovande resultat av en tjuvparning, vackra och trevliga. […]

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License