Rackarns Råttor

Häromdagen fick jag reda på att råttor inte har någon gallblåsa. Det gav också tydligt svar på VARFÖR råttor ska ha fri tillgång till torrmat, något jag alltid undrat över förklaringen till, men aldrig fått svar på. Nu känner jag mig glad för att jag följt den rekommendationen trots att förklaringen uteblivit, för resultatet kan annars bli att råttorna får magsår om de går med tom mage. Istället är deras lever proportionellt sett väldigt stor. Intressant att veta är också att möss faktiskt HAR gallblåsa. De små gnagarna är kanske inte så lika som de ser ut?

<Råttans matsmälningssystem> (varning för dissektionsbilder)

Jag tyckte det var lite pinsamt att jag inte visste, men ingen av dem jag pratat med om det, varken uppfödare eller råttentusiaster, har vetat om om det – så nu känns det inte så okunnigt och pinsamt längre 🙂

Tack till Lotta, en av mina råttintressenter, som jobbar (eller var det HAR jobbat?) som försökstekniker, och har gått både häst- och djurvårdarlinje  och som uppmärksammade mig på detta. Jag älskar att få nya lärdomar!

<Länk på kul> – med flera fakta om råttors anatomi kort listat och förklarat. Dock inte med källor, så den hugade kan ju kontrollera uppgifterna på egen hand, kanske 🙂

<Om matsmältningssytem i allmänhet där råttan berörs speciellt.> Här framkommer att råttor inte kan bryta ner animaliskt fett så bra (vilket bl a är gallans uppgift).

One Response to “Man lär så länge man lever: Råttor saknar gallblåsa.”

  1. Lotta Hellström

    Inte är det pinsamt heller! Viste inte det själv förens nyss. Inget som de lärde ut direkt så där på skolan ;P.
    Men det förklarar varför man använder möss när det är försök riktade mot human sidan. Kul med länkarna!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License