Rackarns Råttor

Aktuellt: Oseriös avel.

januari 11th, 2010

Åh jag blir så galen på folk  som glatt och helt medvetet avlar på defekter hos djur. Jag snackar främst om råttor (för andra djur kan jag inte tillräckligt om), de olika nakenvarianterna, och om svanslöshet (manx).  Just nu annonserar en av dem ut manxråttor på zoonen. Hon är välkänd på de olika råttforumen och också t om utesluten på åtminstone ett av dem. Just på grund av sina oseriösa avelsbeslut.

Själv skriver hon på sin hemsida att hon är en seriös uppfödare med över 20 års erfarenhet. Men hon utelämnar att  hennes sällskapsråtteavel är rätt ny, eftersom hon tidigare sysslat med att föda upp foderråttor. Ormmat, alltså. Det kan man göra utan att ta reda på NÅGONTING om hälsa, genetik och temperament. Ormarna bryr sig inte ett smack om huruvida deras mat dör i förtid av sjukdomar, handikapp eller spårar ur temperamentsmässigt, varför ska då uppfödaren?

Värst av allt är att vi nu har (minst) en uppfödare som aktivt med vilje importerar och föder upp råttor vars gener förr eller senare kommer att spridas. Till djuraffärer, förstås, som ju verkar älska att säja djur med ’balla’ defekter, men även till privatuppfödare, som kanske rätt vad det är vill ta en kull, och andra uppfödare.

Att leta material på annat håll än hos andra uppfödare för att få in nytt blod, blir en större och större risk, ju fler sådana här gener som finns i omlopp.

Om ni följt min blogg eller min hängmatta på r8forum, vet ni att jag ett par gånger använt djuraffärsråttor med okänd bakgrund i min avel. För att vara så säker som möjligt att inte få något oönskat, har deras partners haft väldigt välkänd bakgrund. ändå fick jag tji en gång!

Det visade sig att min fina uppfödarråtta från finland med bra stamtavla, bar på fuzz-genen. Vilket uppdagades eftersom djuraffärshonan också visade sig göra det. 4 av ungarna i kullen blev fuzzar. Hans uppfödare hade ingen aning om det, inte den person hon köpt deras farfar av heller. Av en slump råkade/lyckades jag nosa reda på att Kois farfarsfar hade givit upphov till nakenråttor. Det syntes alltså inte i Kois stamtavla, utan låg liksom snett utanför.

Aveln med båda dessa djur stoppades genast, liksom med alla deras barn, både denna gemensamma och den  kull som Koi var pappa till sedan tidigare. Det gav mig en set-back som hette duga – plötsligt var nästan hälften av mina djur oanvändbara i aveln. Det gav mig också en läxa. Samtidigt som jag kan konstatera att det skulle vara en pågående risk om jag inte haft (o)turen att djuraffärsråttan bar på fz. Men då hade jag inte vetat om risken.  Då hade jag varit den där som kunde sprida nakengenen i vår råttstam.

Fuzzgenen har en koppling till njurkollaps hos råttor. Det finns en överhängade risk att de blir väldigt sjuka och dör i förtid. Manxgenen, som orsakar svanslöshet medför inre missbildningar, varför en manxhona inte kan föda sina ungar om den bli dräktig.

Om man medvetet avlar på såna här saker, blir snart råttaveln lika vidrig som aveln av våra ännu populärare husdjur katt och hund, där raser med stora problem avlats fram under många år. Att bidra till sådant med berott mod är djupt omoraliskt och borde vara straffbart.

Jag vet inte allt om alla varianter, men kan råda dig som köper via annons att verkligen läsa på ordentligt först. Väldigt många mutationer för med sig problem också, och om råttan är av en ovanlig variant, så kan du nästan räkna med att det är just en sådan variant. De enda mutationer jag inte hört något negativt om är dumboöron och rexhårlag. Eller jo, det finns de som hävdar att rexar är handikappade p g a sina krulliga morrhår, men jag har inte sett en enda rexad råtta som förefallit haft problem till följd av det. Men om det tar den vändningen att man försöker avla fram ännu mer utpräglat av det ena eller det andra, ja då vet man ju inte var det tar vägen.

Jag vill – återigen – alltså uppmana alla som står i begrepp att köpa råtta att ta reda på mycket om råttor i allmänhet och varianten du intresserar dig för i synnerhet. Att fråga den aktuella uppfödaren räcker inte – det är väl ganska självklart att kommer denna att påstå att nakenråttor bara är just nakna, men utan andra problem, och manxråttor är skapta och fungerar precis som ’vanliga’ råttor. Lita inte på det. LÄR dig så mycket som möjligt, så att du är rustad att ifrågasätta!

One Response to “Aktuellt: Oseriös avel.”

 1. Michaela

  Hej!

  Ville bara ge tummen upp för en mycket upplysande artikel.
  Har själv varit på jakt efter en nakenråtta och håller på och läser lite, men kan ju säga att jag har tänkt om efter just denna artikel.

  Kommer hålla mig till mina vanliga hårbollar =)

  Ha en bra kväll =) Mvh Michaela

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License