Rackarns Råttor

Hanar eller honor?

juli 28th, 2008

Ja, jag gissar att alla har sina skäl till vilket kön de väljer på sina råttor – tills de plötsligt finner sig ha blivit råttknarkare och skaffar sig massa-massa av bägge könen 🙂 Jag ska berätta mina personliga åsikter om könen. Frågar du någon annan, är det inte säkert att den personen tycker likadant eller har samma erfarenheter som jag. En av de sköna sakerna med råttor, är ju just att de är så individuella! Precis som förhoppningsvis även råttägarna, förresten.

Saker man t ex kan fundera över när man står i begrepp att köpa råtta är om de luktar mycket, hur allergiframkallande de är, tamhet, sjukdomar.

LUKT: Även om du är duktig på att städa buren, kan det lukta. Honor luktar nästan inte alls om man håller deras miljö ren, men hanar har en rätt stark och säregen doft i sig själva. Vissa tycker att de luktar illa, andra att de luktar gott. Innan jag skaffade hanar själv, lånade jag hem en hanflock för en parning och innan veckan var slut, fann jag mig plötsligt ÄLSKA deras lukt. De kan ju lukta lite individuellt, men flera av mina hanar luktar basmatiris – och det är en doft jag alltid har älskat!

ALLERGI: Frågan om man som allergiker tål råttor är omöjlig att svara på. Det finns så många olika slags allergier och allergiker är olika känsliga. Jag vet flera som är allergiska mot andra pälsdjur, som klarar av råtta, men jag vet också flera fall av helt motsatt natur; som bara reagerar mot råttor. Och så alla olika nyanser däremellan.

Min rekommendation är att du tar kontakt med en seriös uppfödare och diskuterar saken. Chansen är stor att du kan låna hem ett par råttor på prov ett par veckor för att se om det fungerar för allergikern i din familj. Det är större chans att det funkar med honor än med hanar, då hanar avger mer potentiellt allergiframkallande ämnen både via hud och urin.

TAMHET: Köper du råtta från mig eller någon annan seriös uppfödare, är risken väldigt liten att råttorna inte redan är tama. Alla uppfödare av sällskapsråttor jag känner till pysslar mycket med bebisarna redan tidigt i deras liv. Zoo-råttor, däremot, är ofta helt ohanterade och lever också i en stressande miljö vilket de kan fara illa av. Om du har otur, kanske en sådan råtta aldrig kan få förtroende för dig.

Det är ingen skillnad mellan honor och hanar när det kommer till tamhet, men honorna brukar vara mer aktiva och springiga. De boar också mer än hanar. I mitt tycke är de roligare att sitta och titta på, men inte lika kramgoa som hanarna, som är lugnare. Honorna lugnar oftast inte ner sig förrän i 1-årsåldern.

SJUKDOMAR: Den enda negativa grejen med råttor, som man som ägare inte kan göra så mycket åt, är att de är så sjukdomsdrabbade och att deras levnadstid är så kort (ca 2-3 år om de håller sig friska). Problem med luftvägar, lungor och olika typer av cancer är väldigt vanligt. Mitt intryck är att hos honorna är ljuvertumörer vanligast, medan det är ovanligt (men inte omöjligt) att hanar får sådana. För dem är det istället vanligare med cancer i de inre organen. Enligt min erfarenhet är honor är mer sjukdomsdrabbade, kanske just pga ljuvertumörerna. Men kom ihåg att alla tumörer inte är elakartad cancer – de kan också vara helt ofarliga var- eller fettabcesser.

One Response to “Hanar eller honor?”

  1. Pernilla

    Glad att det var min flock som luktade så gott att du var tvungen att skaffa en egen 😉 Och i o m att du skrev det du gjorde, mindes jag plötlsigt doften av Elton…

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License