Rackarns Råttor

Nehej.

april 21st, 2008

Uppsala 2008-04-18

Under flera samtal med uppfödarregistratorn (stackaren) har det sakta men säkert gått upp för mig att jag svarat på uppfödarprovet ur annat perspektiv än vad som varit avsett från SRS sida.

Jag har vinnlagt mig om att det skall framgå att jag är mån och kunnig om den svenska tamråttans utveckling, hantering och dess standard i den variant som ligger närmast det jag tänker inrikta mig på. För mig kom alltså SRS standard i andra hand (eller kanske till och med i 3:e!) och råttans väl och ve i ett långt perspektiv i första.

Jag trodde att jag skulle beskriva standarden med egna ord för att visa att jag kan och har förstått den, när jag i själva verket kunde ha kopierat texten från hemsidan (där den f ö inte funnits på länge).

I färgfrågorna har jag envisats med att gång på gång förklara vad jag vill föda upp i min uppfödning, vilket bl a är en mörkare, svartögd variant av blue, vilket alltså bryter mot nuvarande standard. Detta har jag varit noga med att poängtera, för att tydligt visa att jag VET hur standarden lyder och vad jag i så fall bryter mot. Rubinögon, som det står i SRS standard att varianten blue ska ha, fås genom blekgener och dessa vill jag undvika så långt det är möjligt.

Uppfödarregistratorn har till slut lyckats få mig att inse att jag skulle ha skrivit hur standarden lyder, inte vad jag i praktiken vill föda upp. Nu börjar jag förlika mig vid den tanken (jag har varit så inkörd på spåret att mina svar ska spegla hur jag blir som uppfödare), och det innebär att jag kommer skicka in en försöksstandard för svartögda blue och blue agoutiåttor så fort styrelsen fördelat uppgifterna, så att jag kan få reda på var den skall skickas.

Jag anser att mina feltolkningar av frågorna beror på att jag fått både felaktig och bristfällig information från början. När jag sagt det till Johanna har hon kontrat med att man ju måste FRÅGA om man undrar, vilket jag håller med om, men det gör man inte om man tror att man fått den information man skall behöva och blivit upplyst om alla regler och rutiner man skall rätta sig efter. Då undrar man inte – och frågar följaktligen inte heller.

Kanske har jag varit vansinnigt korkad när jag trott att det registrerade uppfödarskapet handlar om att föreningen går i god för att den registrerade uppfödaren tar väl hand om sina djur och avlar med omsorg, etik och utveckling för ögonen och även tar väl hand om sina köpare, hjälper dem att vara goda råttägare som ger sina djur trygga och bra hem. Ur alla dessa aspekter är jag en väldigt bra uppfödare, kan jag lite sturskt säga.

Eftersom merparten av de som har tamråttor har dem som keldjur, tycker jag att de bitarna är de odelat viktigaste, även om jag också tycker att standarden är viktig som styrinstrument. Men den berör inte lika många.

Jag tycker att ni skall ta beslut utifrån

 • att mina konstiga svar inte handlar om att jag är okunnig (även om jag är medveten om att jag har oändligt mycket kvar att lära),
 • att jag kommer skicka in förslag till försöksstandard och sedan följa den,
 • att jag redan gjort mitt provår på övertid och inte vill vänta ett helt år innan jag får göra om provet och kanske därefter göra ännu ett provår (de reglerna verkar vara lite oklara, som mycket annat som har med uppfödarregistrering och provår att göra).

/Paula Blomberg
070-740 12 91

————-

Detta brev skrev jag till styrelsen inför att mitt uppfödarnamn skulle tas upp till beslut. Behöver jag ens säga att det inte hjälpte?

Anledningen till att jag sätter ut brevet här, är för att de som är intresserade av hur det går för Rackarns och undrar varför jag inte blivit registrerad än, kanske tror att jag inte blivit det pga. att jag misskött mig eller något sådant. Jag kan lugna er med att så inte är fallet, utan det handlar om att jag inte vill ha in blekgener i min uppfödning, som jag måste ha om jag vill ha rubinögda blueråttor, som SRS standard säger.

JAG tycker ju att det är positivt när uppfödarna har klara mål med sin avel och inte bara blint följer standarden, men det tycks helt egalt för SRS.

Det känns i alla fall som att det är allvarligare att (nästan) råka ut för varning under sitt provår, än att någon, i detta fall jag, varit ärlig med sina intentioner. Jag är ingen anhängare av konspirationsteorier, ändå känner att jag mer och mer ramlar in i rollen av en konspirationsteoretiker. Jag känner helt enkelt inte tillit till att jag behandlas schysst och rättvist – sorgligt men sant.

Eftersom jag tror att jag förstår tänket bakom avslaget hade jag inte sagt något om inte jag tyckt att det känns oseriöst att Shannaras blev godkänt, trots att uppfödningen haft en tjuvparning. Mig veterligen har ingen varning delats ut, dock, bara blivit information om ATT tjuvparningen är av den varningsgrundande typen. Sen kan man ju diskutera huruvida en sån sak ska vara det, men som det är nu är den det.

Jag kommer dock att fortsätta med mina råttor och med avel enligt samma principer som hittills, även om jag inte är helt säker just nu på att jag vill ansöka igen om att registrera mitt uppfödarnamn.

7 Responses to “Nehej.”

 1. kicki

  Och jag kommer fortsätta önska mig Rackarnsråttor, oavsett om namnet är reggat eller inte!

  … reglerna är väl f.ö inte tydliga på om varningar utfärdas under provår eller inte, heller? Äh, orka bry sig – det är så mycket som skulle behöva förtydligas och så många som tar det som en krigsförklaring om man tycker att saker skulle kunna bli bättre.

 2. lena

  mycket märkligt att alla de blue råttor som visas på utställning och tom får cert är svartögda…samt får kvalitets 1…
  om inte jag minns fel så tillåts blue både som svart eller rubinögd men det kanske har ändrats sedan jag var domare.
  om inte så är fallet så är det ju snarare standarden som är fel och som borde reideras då en genetiskt korrekt blue är svartögd inte rubinögd.
  Och på utställning så döms inte svartögda blue ner vare sig av utlänska eller svenska domare. omde svarta ögonen vore ett kardinalfel så borde detta vara grava fel begångda av domarna vars jobb är att bedöma djuren enligt önskad standard.

 3. Ann E

  Trist att du får lida pga. att du följer din övertygelse. Jag skickade aldrig in mitt uppfödarprov sedan jag började förstå att exteriör och stamtavla var viktigare än friska, välmående råttor som fungerar både i råttflock och människoflock.
  Att det sedan görs undantag för vissa vad gäller varningar är svårt att acceptera.
  En bra nyhet kan kanske vara att jag sparat den mörkaste honan i kullen till dig 😀
  Kram..

 4. Emelie

  Usch vad ledsen jag blir av att läsa det här.. man hade ju hoppats att Sveriges enda råttförening skulle ha råttans bästa för ögonen, och inte ägna sig åt att sätta käppar i andras hjul (de som dessutom sliter för råttors väl)

  Man kan inte älska alla och man kan inte vara älskad av alla.. men för det kan man väl visa respekt för någon som gör något bra för våra tamråttor?
  Håller med om konspirationsteorierna, det verkar ligga massor av jäv bakom.. VÄLDIGT besviken på SRS måste jag säga!

 5. Kiwi

  Jag trodde att varning utfärdades automatiskt i fall av tjuvparning, men har precis upptäckt att så inte är fallet. Däför kommer jag ta upp det på nästa möte, och begära en varning.

 6. Lina

  Jag tycker faktiskt att Eva generellt brukar ha koll…
  http://goto.glocalnet.net/rat/gen/self.htm

 7. matten Paula

  Ann E: Åhhh jag längtar till torsdag!

  Lina: Ja, Eva är ju en av mina gurus!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License