Rackarns Råttor

Grönsaker

januari 4th, 2008

Ännu en kost-post. Den här gången om grönsaker.

Jag brukar ju tjata om ”fria grönsaker”. Med det menar jag grönsaker som inte har så högt kolhydratinnehåll. Här är några exempel på sådana:

Grönsallad; huvudsallat, isbergsallat, kinakål etc…
Gurka
Broccoli
Tomat
Morot
Grönkål
Brysselkål

well, you get the picture… Hoppas jag?

Att färgrika grönsaker innehåller mer antioxidanter och vitaminer, är ett litet enkelt kom-ihågknep.

Ärtor och majs har förstås jättemycket nyttigheter i sig, men också ett högt kolhydratinnehåll jämfört med de fria grönsakerna. Kolhydrater är ett gemensamt namn för sockerarter. I ärtor, majs, potatis och bröd finns det främst i form av stärkelse.
Råttorna behöver det, precis som vi. Men inte hur mycket som helst.

Därför kan det vara bra att inte vräka på alltför hårt med ärtor-, majs- och paprikablandning, alternativt dra ner på andra källor till kolhydrater, enklast genom att minska på potatis, ris och pasta när de får baljväxter och majs. Alltså; ge dem ärtor och majs ISTÄLLET FÖR exempelvis potatis.

Många råttor ratar morot, men prova olika sätt att ge det. Mina äter t ex hela morötter, men rensar bort småbitar om de dyker upp i maten. Jag har dock inte testat att purea dem och röra ner i maten, kanske det kan funka?

http://www.fruktogront.se/ finner du massor av information och inspiration. Studera näringstabellerna också! Där kommer du att upptäcka hur ofantligt nyttigt det är med avocado, spenat, nässlor, grönkål och brysselkål, t ex. Där kan du också se vilka grönsaker som har högt kolhydratinnehåll om du känner dig osäker.

Och – kom ihåg att när du lär dig hur du ska föda dina råttor bäst, lär du dig samtidigt vad du själv mår bäst av :).

No Responses to “Grönsaker”

  1. Pernilla och Boysen

    We’ve got the picture! 😉

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License