Rackarns Råttor

Rackarns torrfoder

november 14th, 2007

(Reviderad 2009-07-23)

(ca-mängder):
ett paket AXA Grynblandning (800 gr) el osötad müsli utan frukt, men med alla 4 sädesslagen (t ex ICAs Gott Liv naturell osötad eller frebaco lättmüsli)
1 dl Frebaco osötade cornflakes (eller andra osötade flakes, mest för att få nåt krispigt)
lite solrosfrön m skal, vildfågelfoder som innehåller både solrosfrön, hampa och hel säd kan funka, se bara till att kolla datumstämpeln på påsen!
1-2 dl  Beneful original, ett hundtorrfoder, där jag plockat bort de köttigaste bitarna).

Du kan variera fodret med hela frön av olika slag (lätt att hitta i invandrarbutiker) och/eller frebacos osötade havreringar. Även dessa ska du dock ta det försiktigt med, eftersom havre har ett mycket högt energiinnehåll, högre än vad en tamråtta oftast har möjlighet göra av med.

Jag förvarar grynfodret i en plåt- eller plastburk  och blandar inte mer än det går åt på max 6 veckor. Ett fräscht torrfoder luktar gudomligt!

Beneful är ganska dyrt – men köper man det på Willys är det avsevärt billigare än på t ex ICA… Mina råttor älskar det och äter med glädje, så jag tycker att det är värt pengarna. Annan torrhundmat går kanske lika bra, jämför innehållsförteckningarna. Nackdelen med Beneful är att det innehåller färgämnen :/ Men en av fördelarna är att sedan  mina råttor började få det i sin torrmat har de inte ”rostat” i färgen. Jag testade Beneful Healthy radiance ett tag – då kom genast rostningen tillbaks. Jag vet inte vad det är som gör att råttor rostar i färgen, men uppenbarligen innehåller Beneful Original-fodret något som de lider brist på.  Jag har hört en teori att det beror på järnbrist, men jag har inte sett några källor till det.

Om dina råttor plockar ur det gottigaste och ratar resten, så låt dem ha den kvar tills den är slut. Om det tar så lång tid att den hinner bli ofräsch, ge dem mindre. De ska äta alla delar av fodret, inte bara det gottigaste.

Glöm inte att fodret inte måste se gott ut för dig, för att vara både gott och nyttigt för dina råttor!

4 Responses to “Rackarns torrfoder”

 1. Linda

  Hej !

  Jag läste i din blogg att du använder dig av Beneful hundfoder.
  Då jag är skeptisk till all djurmat i dagligvarubutikerna så kollade jag upp just den maten.

  Hittade denna kommentar bland annat:

  ”Purinas foder Beneful, som säljs här i Sverige, har tydligen också varit i blåsväder en del de senaste månaderna. Det står dock inte med på listan vad jag kunde se, men enligt flera engelska sidor så har ett antal hundar blivit sjuka eller dött av det.”

  Kommentaren är skriven ganska så nyligen på ett hundforum.

  Kan ju kanske vara en av annledningarna till att dina honor inte blivit dräktiga……

 2. Rackarns

  Linda – var läste du det?

  Jag tror inte att det är Beneful som är anledningen till att mina råttor inte blivit dräktiga, då jag varit hos veterinären och upptäckt att de bägge två hade livmodersinflammation.

  Jag har skärskådat innehållsförteckning och näringsdeklaration och tycker att Beneful är ett riktigt bra foder (såvitt jag kan bedöma)- men jag skulle gärna vilja veta källan till det du skriver så att jag kan kolla upp själv.

 3. Rackarns

  Nu har jag själv sökt en del och fått klart för mig att de sjuka hundarna och dödsfallen ska ha inträffat kring julen 2006 och härleddes till Beneful inköpt på ett och samma varuhus vid samma tid. Det skulle handla om mögel i en specifik sändning. Detta skulle ha hänt för nästan ett år sedan i USA. Det finns inga belägg för att det är sant, prover har tagits både av Purina (tillverkaren) och ett opartiskt lab, alla var negativa.

  Man ska inte tro allt man hör, helt enkelt.

  Jag tror hellre det jag ser: Mina råttor mår jättebra, har fått fantastisk päls, är pigga och har till och med klarat sina livmodersinflammationer så bra att jag missat dem.

  Jag är övertygad om att detta beror på att de är i så bra kondition i grunden, att de inte blir speciellt påverkade av sjukan.

  Min källa: http://www.snopes.com/critters/crusader/beneful.asp

 4. Linda

  Jag är iallafall inte övertygad.
  Skulle aldrig ge detta foder till mina hundar likaså mina råttor.
  Hittade lite kommentarer om innehållet i Beneful.

  Här har du en länk med lite kommentarer om innehållet i Beneful :
  http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20060718155507AA2ptJr

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License