Rackarns Råttor

Reviderat 2009-07-23 på grund av att jag inte vill kalla detta för grundkok längre. Med nya erfarenheter rekommenderar jag inte att använda detta som bas i maten, men gärna som ett komplement. Råttorna behöver inte alls mycket kolhydrater i sin blötmat, utan de ska få detta genom ett torrfoder som i huvudsak består av spannmål.

Det har inkommit önskemål om råttmatsinspiration. Jag vet inte riktigt om jag kan bistå med något matnyttigt(!), men jag kommer försöka skriva några matposter. Själv har jag har ju turen att få resterna efter lunchen på jobbet, oftast får råttorna dem rakt av, men ibland tycker jag inte att det är tillräckligt bra mat för min guldklimpar, då modfierar jag med mitt grundkok, som jag nästan alltid har en laddning av i frysen.

Rackarns Komplement
I riskokaren blandar jag vad jag har hemma av helt bovete, matvete, korngryn, quinoa, fullkorns-/råris, lite gröna och röda linser, häller på vatten och en skvätt Eldorados hummerfond och koka. Det går självklart bra att göra i en vanlig kastrull också. Sen använder jag lite av detta i råttornas mat, lägger till kött, fisk och grönsaker och kanske lite sås, smör, yoghurt eller fil.

Eftersom jag tycker det blir så snuskigt och stinkigt i buren när råttorna hamstrar käk på allehanda smarta ställen (toalådan, tror jag alla känner igen?) så är jag taskig nog att skära och mosa ihop all mat så att den måste ätas på plats vid matskålen. Det går mycket bättre om rätten inbegriper något såsigt, som te x en sås (doh!), lite mjölk, smör eller yoghurt (mina råttor är vana vid lite mjölkprodukter nu och då, så de tål det, om dina inte gör det får du hitta på andra alternativ).

2 Responses to “Rackarns komplement (was: Grundkok)”

  1. Pernilla

    Åh! Jag _älskar_ dig! Sådana här tips är exakt vad jag behöver! *pussar på*

  2. Rackarns Råttor » Blog Archive » Rackarns Spanska Tortillla

    […] blandar jag i lite grundkok, numera kallat komplement, i denna också) Filed under: Kost, Råttmat Comment […]

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License